گزارش و تحلیل
- چرا حکومت دست به چنین کاری زد؟ بقول خطیبزاده سخنگوی دولت ، ریشه این حرکت در مصون سازی اقتصاد ایران و بزعمخودشان مقابله با تحریم با دست بردن دوباره در جیب مردم ایران است. فایل صوتی سرداران سپاه که هفت ماه پیش توسط رسانهها افشا شده بود، اراده سرداران برای از بین بردن ارز ترجیحی را به هر قیمتی نشان میداد. تبلیغات اصولگرایان روی جراحیاقتصادی برای عدالت و از بین بردن فساد مربوط به ارز ترجیحی حل مشکلات بنیادی اقتصاد در چهارچوب سیاست خارجیستیزنده و سرکوب خواستها و مطالبات مردم است. حکومت از سیاست بخشی از نفت برای غذا عبور کرده است و با بودجهنظامی-امنیتی-پروپگاندایی این سال و قطع ارز ترجیحی برای مواد اساسی دست سلاخی اقتصادی بحای جراحی اقتصادیزده است. مدت هاست که رویای مردم به کابوس تبدیل شده است، این گام آخر میخی بر تابوت جسد مرده رویای باطل رفاه وعدالت با اسنبداد دینی بود.
- افزایش حداقل ده درصد تورم بنظر مراکز حکومتی: تبعات واقعی آزاد کردن قیمت چهار کالای اساسی و از بین بردن انقلابی- نئولیبرالی و یکباره ارز ترجیحی : روزنامه جمهوری اسلامی افزایش قیمت چهار کالای اساسی را افزایش قیمت در چهار هزارکالا ارزیابی کرد. روشن است که افزایش قیمت پایه ای این کالاها هزینه تولید بسیاری از کالاها وخدمات را بالا میبرد و شدیداتورم زا میباشد. نکته دیگر اینکه قیمت نهاده های دامی هم آزاد و چند برایر شده، برای اینکه کف تاثیرات تورمی را اندازه بگیریمبه نقل قول از رئیس بانکملی که میگوید سه مرکز پژوهشی تورم اضافه ده درصد را پیش بینی میکنند، البته نمونه تاثیر تورمیبرداشتن ارز ترجیحی و عدم توان کنترل بالا دستوری و بخشنامه ای قیمتها مواد شوینده است. بر اساس اعلام انجمن صنایعشوینده قرار است قیمت این محصولات در دو مرحله از ۵۰ تا ۸۰ درصد افزایش یابد. پس ابعاد تاثیرات تورمی این حرکت کاملامعلوم نیست و شاید بسیار ویرانگرتر از تاثیر ده درصدی بر کل تورم باشد. رضا غیبی اقتصاددان در تهران معتقد است که دولترئیسی رکورد چاپ پول را خواهد زد.
- تورم و فروپاشی اقتصادی: بسیاری از کارشناسان خطر تورم بسیار بیشتر را با توجه به این سیاستها که انگار با بخشنامه ،سرکوب و زور قرار است اجرایی شود، می بینند. کمر مردم که خم شده بود، در حال شکستن است. بقول دکتر سعید پیوندیفروپاشی اقتصادی با این تورم رخ داده است، تحلیل روند افزایش احتمالی تورم اهمیت زیادی در پیشبینی وضع معیشتی مردمدر کوتاه مدت و میان مدت دارد. روند فقیر شدن دهه گذشته رسما به فروپاشی طبقاتی طبقه متوسط هم منجر شده است.
- ویژگی های این دور چیست؟ شروع در شهرهای کوچک و سه استان جنوب غربی و گسترش به ده استان تا ۲۷ اردیبهشت۱۴۰۱، حضور پررنگ زنان همرا جوانان، موازی با اعتراضات بیشتر سازمان یافته معلمان، بازنشستگان و کارگران، اعتصاباتمنجمله اتوبوسرانان تهران از ویژگی های این حرکت امی باشد، ، شدت بیشتر حمله به آخوندها و تظاهرات در مقابل پایگاه بسیجاز دیگر ویژگی های این حرکت است.گسترش خزنده از شهرهای کوچک به طرف دیگر استانها و شهرها یکی دیگر از ویژگیهایاین حرکت است.
- پیامد کوتاه مدت و دراز مدت برای جکومت: پیامد کوتاه مدت و انی خیزش اردیبهشت ۱۴۰۱ ، ادامه ریزش در کمپ عدالت جویان باریزش توهم کارایی حاکمیت یکدست ‘انقلابی وحزب اللهی’ میباشد. همگرایی بیشتر اعتراضات سازمان یافته در چند سال گذشتهبا خیزش های تک موضوعی، ریختن توهم حکومت یکدست و ریزش بیشتر بین اصول گرایان عدالت خواه، توازن قوی را بیشترتغییر میدهد، تنها عامل بازدارنده توان سرکوب سخت افزاری است، جهاد تبیین و قدرت سرکوب نرم افزاری نظام هم توخالی استو هم با ریزش بیشتر نیروهای ارزشی نرم تر از نرم شده است که شکست و فروپاشی ایدئولوژیک نظام را نشان میدهد.
- آینده و پی امدها: آنتی تز سرکوب سخت افزاری در تحلیل نهایی ابر جنبشی است که جنبشها های مختلف و خیزش ها را در یکرود خروشان سراسری متصل میکند. هنوز تا آنجا فاصله است، شکلگیری رهبری جمعی مورد اعتماد بخش های مختلف جامعهیکی از پیش شرط های چنین ابرجنبشی برای پیروزی است، این رهبری در درون و قدم به قدم در عرصه عمل شکل می گیرد.
- ریشه یابی کلی خیزش ۱۴۰۱: هوای تنفسی مردم، آب مردم، نان مردم،کار مردم، رفاه نسبی بخشی از مردم، برق، شادی روزمرهمردم، دخالت در زندگی خصوصی مردم، آزادی فردی و اجتماعی. آزادی سبک زندگی و فرهنگی مردم مردم همه گرفته شده اند،این نارضایتی های مادی و روانی روزمره، همراه با تبعیض، تحقیر، دروغ، فساد سیستماتیک، نابرابری جنسیتی دست به دستهم داده اند، که سرخوردگی و ناامیدی را به خشم و اعتراض دائم تبدیل کنند، در مقابل حکومتی است که توان مقابله یا جوابدادن به جامعه جنبشی را ندارد، بقول جامعه شناسان برجسته جامعه ایران حالت انفجاری را پیدا کرده است، آخرین تیر ترکش‘ضد رانت و ضد فساد’ این نوابغ شش کلاس درس خوانده و روحانیون بی کفایت در حکمرانی همین آزادسازی قیمتها همراه باامنیتی کردن کل کشور و اراده سرکوب سیستماتیک بود.
- ریشه یابی خیزش ۱۴۰۱: اول فشار کمرشکن اقتصادی و فروپاشی اقتصادی ، همراه با فشار فزاینده فرهنگی و سبک زندگی دردولت حزب اللهی ابله سالار، فروپاشی بیشتر اعتماد با دروغ بزرگ جراحی اقتصادی برای عدالت و تحقیر از طریق دست در جیبمردم کردن برای مصون سازی جمهوری اسلامی به نام عدالت و توهین به شعور مردم
- راه حل کوتاه مدت: البته قدمهای اصلی بودجه رفاهی و نه نظامی- دینی ، آزادسازی بسیار تدریجی قیمت کالاها در جهارچوببرجام و آشتی بنیادی با مردم می توانست کمی زخمها را التیام دهد، تغییرات ساختاری اقتصادی با اصلاحات بانکی، مالیاتگرفتن از نهادی اقتصادی حکومتی، شفافیت خرج ودخل همه شرکتهای دولتی وخصولتی ، می توانست کارآیی حکومت یکدسترا نشان دهد، حکومت یکدست ایله سالار و کلیپتوکرات توهم کارآیی حکومت یکدست را در یک قدم ریزاند. حکومتی که میتوانستبراحتی با سرانجام رساندن برجام،دسترسی به ده ها میلیارد دلار پول بلوک شده پیدا کند، نزدیک به صد میلیارد دلار نفت شناورایران را بفروشد، و سیصد میلیارد دلار تا سال ۲۰۲۴ درآمد نفتی مشکلات رفاهی مردم را در صورت آشتی با دنیا و آشتی بامردم حل کند،
- نظام در بن بست: ولی آشتی با دنیا و آشتی با مردم برای نظام ایدئولوژیک، کلیپتوکرات، ایله سالار ولایت فقیه، سرکشیدن جانشوکران و خودکشی است ، موجودیت و هستی نظام ، ایده ها و توهمات توسعه طلبانه شیعی در قالب تمدن جهانی اسلامی و نابودی ارزشهای لیبرالی و دنیای غرب است، نا جایی که اتحاد خیالی استراتژیک یکطرفه ای را با چین و روسیه پرو بال ریخته دراوکرائین را راه نجات اقتصادی و سیاسی خود میبیند. منافع الیگارش ها و الیگارشی اقتصادی- مالی حاکم، باندهای اقتصادیسیاسی حاکم که همسوو همدست با سمتگیری سیاسی ایدئولوژیک نظام ولایت فقیه است با ضلع سوم مثلث قوای سرکوب ونیروهای امنیتی نظامی سرنوشت خود را با هم و با ستیز با دنیا گره زده اند و ذره ای از توان اصلاح ندارند. اصلاحاتشان هم قلابی ، همراه با دزدی از مردم، انتی تز اصلاح و تشدید کننده بحران تورم در نتیجه فروپاشی کامل توان خرید اقشار وسیعی ازمردم را در بر بردارد.